DISTRIBUIȚI

httpswww-wired-com201610hyperloop-transpod-concept-canadaDacă v-ați gândit vreodată cum ar fi să putem ajunge în câteva minute din Constanța în Satu-Mare, din Timișoara la Iași sau orice altă combinație doriți între orașele din țară, o soluție se conturează cu pași foarte repezi.

Vizionarul Elon Musk, CEO Tesla și SpaceX, un Jules Verne al vremurilor moderne dar care spre deosebire de celebrul autor este în poziția de a materializa planurile sale ambițioase, propune în 2013 cea de-a 5-a modalitate de transport. Acest mijloc va face ca transportul auto, maritim, feroviar și aerian să pară din altă epoca atât ca viteză de deplasare, tehnologie cât și în ceea ce privește eficiența costurilor.

Elon spune că ideea a apărut în timp ce era blocat în trafic și a întaziat 1 oră la o întâlnire. Preocuparea pentru celelalte proiecte pe care le dezvoltă, cum ar fi automobilele electrice Tesla, dezvoltarea SpaceX și a sistemelor individuale de baterii pentru locuințe l-a determinat să externalizeze conceptul în forma unei competiții.

Soluția ingenioasă a fost numită Hyperloop iar principiile ei implică deplasarea folosind tuburi vidate și un sistem de levitație magnetică a unei capsule care transportă oameni sau marfă. Incinta este depresurizată iar în timpul deplasării capsula nu întâmpină rezistență.

hyperloopDatorită panourilor solare care vor fi amplasate pe partea superioară a tuburilor, acest sistem va produce mai multă energie decât consumă generând venit o dată cu exploatarea. Acesta este singurul mod de transport care reușește acestă performanță, transportul public fiind în pierdere, susținându-se cu ajutorul banilor veniți de la guvern.

Cu toate că tehnologia este uimitoare și viteza de deplasare medie este de 900 km/h iar viteza maximă atinge 1200 km/h( ceea ce face posibilă calatoria între Amsterdam și Paris în 30 de min -502 km) costurile sunt mult reduse față de celelalte modalități de transport. Eficiența sistemului îl face sa producă mai multa energie decât consumă fiind posibil să funcționeze 24/24 acționând ca un generator de energie.

Trei companii au început finanțarea acestui proiect, Hyperloop Transportation Technologies INC, Space X, Hyperloop Technologies iar discuțiile au fost deschise cu 10 guverne, inclusiv cel Chinez pentru a implementa acest sistem în orașele mari. În Europa cel mai mare avans îl are Slovacia, un stat cu o populație de 5,4 milioane de locuitori dar care se arată foarte deschis către tehnologiile viitorului.

hyperloop-one-big-architects-bjarke-ingelsAlte puncte tari ale unui astfel de sistem este că este imun la problemele legate de vreme, este incapsulat și nu exista obstacole pe traseu care ar putea duce la accidente, este de 10 ori mai sigur decât un avion iar costurile de construcție ale infrastructurii sunt de 10 ori mai mici decât pentru un tren de mare viteză.

În timp ce vă impartasesc aceste lucruri, un astfel de sistem este construit în Emiratele Arabe și leagă Dubaiul de Abu Dhabi, două orașe situate la o distanță de 150 km. Distanța va fi parcursă in aproximativ 12 min și deschide o noua viziune nu doar în ceea ce privește transportul ci va afecta și modul în care ne vom alege orașul unde să locuim. Putem să ne stabilim locuința la cateva sute de kilometri de unde avem locul de muncă astfel bucurându-ne mai mult de natură și de aerul curat departe de orașele aglomerate.

Gabi Vicu

Referințe:

https://www.youtube.com/watch?v=6x_IB45ySAQ

http://futurism.com/00-miles-in-12-minutes-thanks-to-hyperloop-one-and-dubai-its-happening/

http://futurism.com/hyperloop-how-super-fast-transport-will-literally-reshape-our-world/

https://www.youtube.com/watch?v=ztDvrRvh9-8

http://www.dezeen.com/2016/10/24/big-bjarke-ingels-group-video-preview-teaser-hyperloop-abu-dhabi-dubai-united-arab-emirates-design-technology/

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.