DISTRIBUIȚI

Efectele procesului de schimbare vor avea repercursiuni asupra tuturor domeniilor vieții noastre. Însă, un rol foarte important îl are energia care va propulsa viitoarele mijloace de locomoție și va alimenta industriile viitorului.

Așa cum revoluția industrială a generat trecerea de la energia fizica, animală sau umană la cea a mașinilor și utilajelor propulsate de abur, lemn sau combustibil fosil, toate acestea fiind limitate, acum suntem în plin proces ce va avea ca rezultat trecerea către o sursă de energie regenerabilă și inepuizabilă. Semnele sunt din ce în ce mai clare. Țări puternic industrializate, cum ar fi Germania, doresc ca un mare procent din energia folosită să provină din surse regenerabile. Mai mult decât atât, folosirea acestor surse se dovedește și mai eficientă din punct de vedere financiar. Motivația economică fiind principalul obiectiv al marilor jucători este de la sine înțeles că trecerea se va face natural.

De zeci de ani oamenii de știință își propun dezvoltarea unui reactor care să funcționeze pe bază de fuziune nucleară fiind capabili în acest mod să genereze energie în aceeași maniera în care o face soarele. Astfel se va crea oportunitatea unei surse de energie inepuizabilă și nepoluantă iar conform noilor rapoarte suntem aproape de acest punct.

În Germania la centrala Wendelstein 7-X , cercetătorii de la Institutul „Max Plank ” pentru Fizica Plasmei  au încins reactorul la 80 de milioane de grade. Astfel au avut loc primele încercări reușite de a genera plasmă de hidrogen.

Fuziune nucleară presupune fuzionare atomilor ușori în atomi mai grei spre deosebire de fisiunea nucleară care desparte atomii în parțile lor componente. Procesul eliberează cantități impresionante de energie însă fără reziduuri radioactive. „Combustibilul” folosit în aceste reactoare este hidrogenul pe care îl gasim peste tot in apa.

Reactorul este funcțional de anul trecut din octombrie de când a efectuat mai multe încercări cu plasmă de heliu la temperaturi de aproximativ 6 milioane de grade. Producerea plasmei de hidrogen este parte dintr-un plan pe termen lung care își propune realizarea unor centrale de fuziune nucleară.

Pentru a face acest proces posibil plasma aflata la temperaturi atât de înalte că ar topi pereții reactorului este învăluită de un câmp eletromagnetic generat de bobine superconductoare răcite la o temperatură apropiată de zero absolut. Astfel cei 30 de metri cubi de plasmă nu vor fi în contact cu pereții incintei.

Obiectivul acestui proiect este să demonstreze fezabilitatea centralelor de fuziune obținându-se astfel o energie curată, sigură și nelimitată. Avantajul reactorului Wendelstein, numit  stellerator este acela că ar putea să genereze energie continuu și nu doar pulsații.

Sunt planificate extensii succesive care în aproximativ 4 ani să ofere posibilitatea ca descărcările să dureze cel puțin 30 de minute.

Din moment ce este un proiect de pe urma căruia vor beneficia toate statele lumii se așteaptă o strânsă colaborare internațională.

Sper că acesta este începutul unui salt care ar putea pune punct nu doar dependenței de combustibili fosili dar și încetarea ostilităților și a paradigmei lipsurilor.

 

 

                                                                               Gabi Vicu

 

Referințe:

http://www.livescience.com/57156-star-in-a-jar-fusion-reactor-works.html

http://www.seeker.com/fusion-reactor-spits-out-first-hydrogen-plasma-1770849413.html

http://www.nature.com/articles/ncomms13493

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.